top of page

איך מתכוננים לערב חג שגם ככה קשה לתכנן? טיפים והמלצות שצברנו בעשרים שנות אירוח

עודכן: 16 בספט׳

בכל שנה, ארוחת החג של ראש השנה היא משימה שדורשת תכנון, הערכות והמון משימות איכות: להזכר באיזה צד היינו בחג שעבר ובשנה שעברה ולשלוח את בן או בת הזוג לעדכן את אמא שלו שנבוא אליה בסוכות. ואז לוודא שאף אחד מבני הבית לא הזמין כרטיסים ליום שלפני החג, להרים טלפון ולהזמין את מי שנשאר לבד להצטרף לשולחן הרחב שלנו, ולעשות ספירה עדכנית של צמחונים, טבעונים, נמנעים מכל מיני דברים וסועדים בררנים שרק בשבילם צריך להכין מנות מיוחדות.


ורק אז, אחרי השלמת כל המשימות הנוגעות לרשימת המוזמנים, אפשר לתכנן את תפריט הארוחה, להזמין בשר מהקצב, דגים מהדייג וירקות מירקן שאפשר לסמוך עליו, לבדוק את מלאי הכלים ולהשלים חוסרים בחנויות כלי הבית. ושלושה ימים לפני ערב החג, להיכנס למטבח ולהתחיל לפשפש במתכונים הישנים שנכתבו מפיה של סבתא אהובה או דודה בלתי נשכחת, שרק כתב היד שלה על הדפים המוכתמים מעורר געגוע בלתי נשלט לימים שבהם, לפחות עבורי, כל העולם עמד במקומו וכל הדברים היו פשוטים, ברורים ובלתי ניתנים לערעור.


הרבה שנים חלפו מאז אכלתי את ארוחת החג שבישלה סבתי, או סבתה של אשתי שאל שולחן ביתה הצטרפתי כשנישאנו. מאז אני הוא זה שמבשל בדרך כלל את ארוחות החג, לפי בקשותיה ודרישותיה הקפדניות של אשתי, שמארחת ביד רמה, בנדיבות וטוב טעם את כל מי שרק מוכן לבוא לאכול אצלנו. שולחנות החג והשבת שלנו תמיד הומים ומלאים בבני משפחה, חברים, שכנים ומכרים שהצטרפו אליהם ממש ברגע האחרון, משום שהיא מאמינה באמונה שלמה שליד שולחן שבו יושבים 20 אורחים ישבו גם 24, ותמיד יהיה מספיק מקום ואוכל לכולם. ובעניין הזה היא תמיד צודקת, האוכל אף פעם לא נגמר והלב תמיד מתרחב למראם של אנשים יקרים הנהנים ממעשי ידינו.


עם השנים פיתחנו מומחיות של ממש בארגון והכנת ארוחות מרובות משתתפים גם כאשר הזמן קצר והמלאכה מרובה. סיגלנו לעצמנו כמה עקרונות והרגלים לתכנון וחישוב כמויות, ואשתי אף מגדילה לעשות ומנהלת מעקב אחר ביצועי המנות משנים קודמות, ולאחר הארוחה היא מציינת על גבי התפריט מה אכלו יותר ומה פחות, מה אהבו במיוחד ומה לא קלע לטעמם של האורחים.


את הרשימות האלה היא שומרת במשך כל השנה, ומסיקה מהן מסקנות לתכנון התפריט בשנה החדשה. אם אתם אוהבים ומרבים לארח, אני ממליץ לכם לאמץ את ההרגל הזה - הוא מאוד עוזר לבחור מנות מוצלחות ואהובות ולא לבזבז זמן, עבודה וכסף על מנות שלא התאימו להרכב הסועדים הנוכחי. ומכאן, עוד כמה עצות טובות להתארגנות והערכות:


  1. תכננו את התפריט כשאתם כוללים בו את כל המנות שתרצו לבקש מהאורחים להביא איתם, כחלק מהמגוון והכמות הכוללים. אני מקפיד על תכנון תפריט מגוון מצד אחד אבל שמתקיים קשר של טעמים וסגנונות בין המנות, ואם אני מבקש מהאורחים לתרום לשולחן החג, אלו יהיו מנות שאני מכיר וחושב שיתאימו. לאחר שקבעתי אילו מנות נוספות אצטרך, אני מתקשר ומבקש יפה שיכינו ויביאו, וכך חוסך מכולנו אי נעימות או מנה שלא קשורה לכלום. למרות שבביתנו נהוג הכלל ״אם נשאר פחות מחצי לא הכנת מספיק״, אני מחשב את כמויות המנות העיקריות לפי 300 גר׳ מנות בשר עוף ודגים לאדם ו - 400 גר׳ תוספות, כולל תבשילי האורחים. ביחד עם שפע הסלטים, מנות הפתיחה והקינוחים זוהי כמות מספקת ומכובדת מאוד, וחבל לחרוג ממנה.


  2. אל תכינו הכל ביום הארוחה, חלקו את ההכנות לשלושה ימים אני מחלק את התפריט להכנות מוקדמות, שאותן אני מכין יומיים שלושה לפני הארוחה ושומר במקרר או במקפיא. ההכנות הללו יכולות לכלול רטבים, ממרחים, מרינדות, צירים וכל תבשיל שהטעמים שלו מתפתחים עם הזמן, והיומיים האלה מוסיפים לו עומק ועניין. הכנות מאוחרות, כמו קינוחים הדורשים קירור יסודי או תבשילי קדירה ארוכים, אני מכין בערב לפני ונותן להם להתייצב בקירור במשך יום שלם. באותו ערב אנחנו גם מסדרים ועורכים את השולחן במלואו, ומכינים במטבח את ערימת כלי ההגשה שתוכננו מראש לכל מנה, לצד ערימת צלחות הקינוח, המזלגונים וכוסות הקפה. כך אנחנו חוסכים זמן רב בהחלפת מערכות הכלים בין המנות, ויכולים לפנות ישר למדיח כדי לקצר את משך זמן הנקיונות. ולבסוף, ביום הארוחה עצמו, אני מבשל רק ירקות ונתחים שדורשים צלייה מהירה, שוטף ומייבש את הירקות הטריים לסלט ומרכיב את המנות המשלבות מרכיבים טריים עם רטבים וצירים שהכנתי מבעוד מועד. שיטה זאת מקצרת באופן משמעותי את שעות העבודה ביום האירוח, ומותירה לנו שפע של זמן התארגנות לפני הגעת האורחים.


  3. שלבו בתפריט שפע של מנות ירק וסלטים, ואפילו החליפו מנה עיקרית ותוספת מתוכננת במנת ירק צלוי או מבושל.

    אני מוודא שיש מנות ירק בכל אחד משלבי הארוחה: בתחילת הארוחה אני מגיש שפע של סלטים המבוססים על ירקות מבושלים עם עשבי תיבול שונים ומקפיד על צבעוניות מגוונת ועשירה. יחד עם טחינה מתובלת, ממרחי קטניות, סחוג ביתי וחלות טריות, המנות הראשונות הן חויית נשנוש עשירה ומהנה.

    עם מנות הביניים את מגיש תבשילי ירק חמים ומתובלים, ועם המנות העיקריות - סלטים חיים שמסייעים לעיכול הבשר ומאזנים את הצלחת העמוסה בתבשילים בכמה ביסים קלילים ומרעננים. ארוחה שיש בה מספר מנות ירק היא נוחה מאוד לעיכול ואינה מותירה את הסועדים בתחושת כבדות לא נעימה. מה גם שככה נשאר מקום לקינוח.


  4. הרכיבו שולחן קינוחים מגוון בטעמים שונים, ואל תשכחו להוסיף לו תה צמחים את הקינוחים אני מחלק ל 3 קטגוריות: מתוק, חמצמץ, מריר ועשיר. בכל אחת מהקטגוריות אבחר עוגה או קינוח שהטעם הדומיננטי שלהם קולע למטרה - לקינוחים המבוססים של קרם שמנת מוקצף או אפוי שהמתיקות שלהם דומיננטית, אצרף עוגת מרנג הדרים ומוס שוקולד מריר או קינוח בטעם קפה, שישלימו את המגוון ויקלעו לטעמם של כל האורחים.


    לכל הקינוחים הללו אני מצרף צלחת פירות טריים חתוכים, טראפלס קטנים משוקולד לבן וקוקוס, אספרסו או קפה פילטר וחליטת תה מעשבי הגינה. התה מסייע לעיכול ומפחית את תחושת העומס על הקיבה.


  5. אל תנקו לאחר הארוחה. עשו רק מה שהכרחי ולכו לנוח, הנקיון יקח שעה קלה כשאתם רעננים משינה טובה. ערבי החג שלנו נמשכים שעות ארוחות של צחוק והנאה, ואחרוני האורחים עוזבים אותנו בשעות הקטנות של הלילה. בשלב זה אני מקפיד להכניס למקרר את מה שדורש קירור ולרכז בכיור את כל הכלים המלוכלכים, שם אני משרה אותם במים וסבון. כל אלה יחכו לכם גם מחר בבוקר, ואין סיבה לכלות את הכוחות בנקיונות לאחר יום ארוך של עבודה ואירוח.


רוב הטיפים וההצעות הללו מיועדים למי שאוהב ונהנה לבשל את ארוחת החג, זמנו בידו והוא מוכן להתמסר לעבודה. מי שאין לו זמן או חשק, מוזמן להעזר בשירותינו ולהזמין את ארוחת החג במלואה:



25 צפיות0 תגובות

Yorumlar


bottom of page